Redakce Inzerce Spřátelené weby Řádková inzerce Archív Dnes je pondělí, 16. prosince 2024
logo

Jednorázová akce Sedlecká pouť v Kutné Hoře pohledem hygieniků

Jednorázová akce Sedlecká pouť v Kutné Hoře pohledem hygieniků
Foto: Vítězslav Hospes
 
Publikováno: 6.4.2016 v 13:00, Aktualizováno: 4.4.2016 v 9:00
Rubrika: Zpravodajství

Jako každý rok i letos se v našem městě konala v době velikonoc tradiční jednorázová akce „Sedlecká pouť“. Středočeští hygienici z územního pracoviště Kutná Hora provedli dne 24. 3. zde v rámci regionálního úkolu celkem 10 kontrol stánkového prodeje občerstvení. Z větší části se jednalo o stánky typu upravených pojízdných karavanů s příslušným provozním a technologickým vybavením, nabízející sortiment typu grilovaná masa, halušky, gyros, bramboráky, langoše, párek v rohlíku, hamburger, či pokrmy asijského typu (závitky, nudle s kuřecím masem). Kontroly byly zaměřeny na dodržování povinností stanovených právními předpisy v oblasti hygieny potravin.

Laicky řečeno: Na dodržování zásad provozní a osobní hygieny, skladování potravin, manipulaci s potravinami a křížení činností, dodržování data spotřeby, poskytování informací o obsahu alergenů v nabízených pokrmech, značení polotovarů, předložení nabývacích dokladů na potraviny apod.

Dále byly kontroly zaměřeny na zákaz prodeje alkoholu a tabákových výrobků osobám mladším 18 let. Součástí kontrol byla rovněž kontrola kvality oleje ve fritézách. Pro zjištění této kvality byl použit chemický rychlotest 3M „LRSM. Tímto testem byla zjištěna ve všech případech vyhovující kvalita oleje.

Závěrem lze říci, že hygienici zjistili pouze drobné nedostatky týkající se dodržování provozní hygieny a nedostatečného značení alergenů u nabízených pokrmů. Kontrolované osoby ještě v průběhu kontrol nedostatky odstranily, což bylo následně hygieniky na místě ověřeno. To, že v průběhu kontrol nebyly řešeny závažné hygienické nedostatky, lze přičítat tomu, že kontrolované osoby jsou pravidelnými účastníky jednorázových akcí a již mají dostatečné povědomí o povinnostech, které musí z hlediska hygieny potravin při stánkovém prodeji dodržovat.

Autor článku: Zpracovatel: oddělení HV, ÚP KH
Poslední komentáře
Počet příspěvků: 0 | Buďte první!

Zatím žádný komentář.

Nepřehlédněte...
Koronavirus nás nepoložil a jedeme dál!
Řádková inzerce
Nemovitosti (1 inzerátů)
Zaměstnání (1 inzerátů)
  
Soubory cookie používáme k tomu, abychom vám usnadnili a zpříjemnili používání našich webových stránek.
Používáním našich webových stránek vyjadřujete svůj souhlas s umístěním souborů cookie ve vašem zařízení. Další informace
ROZUMÍM