Žně 2016 byly završeny i v našem regionu. Jako každoročně jsme se sešli s Ing. Ludmilou Hejdánkovou (Státní zemědělský intervenční fond) a Ing. Antonínem Šárovcem (ředitel Zemědělského svazu Kutná Hora, člen představenstva okresní agrární komory) k dílčí bilanci jednoho z vrcholů zemědělské sezóny. Oproti loňsku se museli zemědělci vyrovnat s výkyvy počasí – zatímco bylo loni za 14 dnů posekáno, žně na Kutnohorsku se letos protáhly.
V jejich první třetině bylo sucho (což je vidět na rychlosti sklizně i na výnosu – viz ozimý ječmen), poté se však střídalo horko i chlad, poměrně dost pršelo, porosty polehly a to mělo vliv na snížení kvality, která je hlavním faktorem ceny (ta se propadla oproti r. 2015 o 35%). To se týká hlavně bývalé „bramborářské oblasti“ (zhruba od Úmonína k Sázavě).
Ke sklizni jsou dnes využívány zejména smluvně zajištěné služby specializovaných firem a déšť může udělat „škrt“ v dohodnutém harmonogramu. Ing. Šárovec k tomu dodává: „Nicméně je to úroda solidní, dobré výnosy mohou přece jen částečně kompenzovat ztráty producentů mléka, masa“ a dodává na vysvětlenou: „U mléka činí propad cen 40%, pokud situaci nebude řešit vláda, hrozí vybíjení stád. Chápeme, že obtíže jsou v celé Evropě, ale opatření EU přicházejí liknavě a jsou zejména kvůli pomalým administrativním rozhodnutím neúčinná. Je třeba reagovat na kompenzační postupy sousedních států“.
Přejděme k řeči čísel, porovnání hektarových výnosů (v závorce uvádíme skutečnost roku 2015) s tím, že k markantním změnám v rozloze osetých ploch nedošlo: PŠENICE OZIMÁ: 7,30 t/ha (7,54), PŠENICE JARNÍ: 6,26 (6,03), JEČMEN OZIMÝ: 7,29 (6,42), JEČMEN JARNÍ: 6,42 (6,89), ŽITO: 8,70 (5,3), OVES: 4,36 (5,4), TRITIKALE: 7,00 (4,8), ŘEPKA: 3,74 (3,87).
Za každou cifrou je skryto množství práce, dovolím si konstatovat, že stejně jako bylo nesmyslné adorování „vybraných“ profesí v minulém režimu, bylo by ignorování dřiny na polích (již „ošidit“ nelze a jež dává chléb nám všem) neméně hloupé.
Poté, co jsem Ing. Hejdánkové a Ing. Šárovcovi poděkoval za podklady a postřehy, jsme se shodli na tom, že úsilí zemědělců si oslavy zaslouží. VINOBRANÍ A DOŽÍNKY se letos budou konat 10. 9. na zámku a v parku zámku Kačina, jehož brány se otevřou v 9.00. O atraktivní program je postaráno (namátkou: Royal Dixieland Jazz Band, Katapult, Nacopak, Hradišťan, fontána s vínem, divadélko Kůzle, degustace vín, řemeslné trhy, rožnění divočáka, vyhlášení vítězů soutěže Středočeská regionální potravina. Heslem dožínek a vinobraní je propagace potravin, vyrobených v našem regionu. Nechybí ani odborná část, atd.).
Zatím žádný komentář.