Slavnostním křtem piva Kutná Hora byla 12. dubna završena náročná cesta návratu výroby piva do pivovaru Lorec v Kutné Hoře. Kmotrou Bronzové 10 byla Kateřina Daczická, nositelka jména rodu, který pivovar založil. Patronkou Stříbrné 11 je emeritní sládková pivovaru Růžena Jiránková, která se podílela i na její receptuře tak, aby se co nejvíce přiblížila pivu, které se tu v minulosti vařilo. Zlatou 12 pokřtil Martin Starý, starosta města Kutná Hora. Kmotři pronesli svá přání, připomenuta byla dlouholetá tradice vaření piva v pivovaru Lorec v Kutné Hoře, která sahá až do roku 1573. Pivo se tu vařilo celých 435 let.
"Na rozdíl od jiných pivovarů, které během minulých staletí zanikly, pivovar Lorec přežil až do roku 2009, kdy byla jeho činnost ukončena," zavzpomínala Růžena Jiránková. S odchodem předchozího majitele zmizely z pivovaru i veškeré původní technologie, nebo byly alespoň znehodnoceny. Od té doby pivovar chátral. Až 30. června 2015 schválilo zastupitelstvo města Kutná Hora prodej pivovaru do rukou nového investora, společnosti Smart Estate, která má již zkušenost s obnovou výroby v Zámeckém pivovaru Břeclav. Díky úsilí nového majitele se chátrající objekt podařilo skoro v rekordním čase přivést k životu. Náklady na rekonstrukci objektu včetně zakoupení nové technologie se pohybují podle slov Petra Podlešáka, Ph. D., senior brand manažera pivovaru, v řádech vyšších desítek milionů korun. Provozovatelem pivovaru je společnost Měšťanský pivovar Kutná Hora s.r.o, která byla v Kutné Hoře pro tyto účely založena. Pivo se v pivovaru začalo vařit v únoru tak, aby po nezbytné době v ležáckých tancích bylo k dispozici milovníkům lahodného moku již na velikonoce. Sládkem pivovaru je Jakub Hájek. Základem nabídky jsou produkce klasické řady spodně kvašených piv, vyráběných z českých surovin tradiční cestou na dva rmuty.
"V současné době má pivovar kapacitu asi na 35 tisíc hektolitrů piva ročně. Maximální kapacity bychom chtěli dosáhnout v horizontu tří let. Potom se bude plánovat rozšíření na zhruba 50 tisíc hektolitrů ročně. Pokud vše půjde dobře, bylo by možné navýšit roční produkci až na 95 tisíc hektolitrů ročně, což by bylo otázkou dalších 5 až 10 let," uvedl ředitel Měšťanského pivovaru Kutná Hora Ing. Miloš Hrabák.
První soudky kutnohorského piva opustily brány Měšťanského pivovaru Kutná Hora 7. dubna a putovaly do dvanácti restaurací v Kutné Hoře, celkem do dvaceti odběrných míst. První lahvové pivo se na prodejnách objevilo ve čtvrtek 13. dubna. Předběžně máme smlouvu řádově s desítkami prodejen. Předpokládám, že do konce dubna by se pivo mělo vyskytovat v čepované podobě až ve 40 restauracích a v lahvové podobě zhruba ve sto až sto padesáti obchodech," konstatoval ředitel pivovaru. Do budoucna se počítá i s výrobou pivních speciálů nebo případně také nealkoholického piva. "Kapacita je relativně velká, musíme počkat, až se rozeběhne distribuce základních piv ve stupňovitostech 10, 11, a 12. Máme připravené oddělení, kde se budou dělat speciální piva, to znamená buď vyšší, polotmavé, možná svrchní. Půjdou dělat i takové speciály jako je pivo pšeničné atd.," podotkl Ing. Miloš Hrabák.
Jak náročnou cestu musel pivovar ujít, aby se v něm po dlouhých sedmi letech mohlo vařit pivo, si zájemci mohou prohlédnout ve fotogalerii na stránkách Měšťanského pivovaru Kutná Hora, kde jsou interaktivní obrázky dokumentující stav před a po rekonstrukci.
V Lorci chystají také prohlídky pro veřejnost. Jak řekl ředitel pivovaru, už při rekonstrukci objektu bylo počítáno s tím, aby zde mohly být návštěvnické trasy. Exkurze budou podle zájmu veřejnosti a začít by měly v létě. První šance vidět znovuzrozený pivovar zevnitř tak bude u příležitosti Slavností piva Kutná Hora, které se na nádvoří pivovaru uskuteční v sobotu 20. května. Připraven je bohatý program. Vystoupí kutnohorský písničkář Petr PEKAŘ Štolba, Objev roku v anketě Český slavík Mattoni 2016, kapely HORKÝŽE SLÍŽE, THE PARANOID, CIRCUS BROTHERS, WE ON THE MOON a VESPER.
Zatím žádný komentář.