Semtěš/Železné hory – Jedlých kaštanů se letos urodilo nejvíce za posledních 10 let. Přesto byl celkový výnos menší než při rekordní úrodě před dvěma lety. Proč? Přestože je letos rekordní množství jedlých kaštanů, jsou následkem sucha menší. Ale to nevadí, pečené jsou stejně dobré, jen jejich loupání dá o něco víc práce.
Jedlé kaštany bývaly u nás typickou podzimní pochoutkou, prodávanou v papírovém kornoutu u stánků. Po II. sv. válce se zvyk vytratil. Dnes nastává jeho renesance. Křehké plody s oříškovou příchutí mají široké využití v teplé i studené kuchyni – naslano i nasladko.
V obchodech jsou k dostání až do Vánoc - většinou dovezené a podstatně větší než ty ze Železných hor. Ať jíme české či jiné, vychutnejme si oříškovou chuť, vůni po vytažení z trouby a promíchejme vůni a chuť pečených kaštanů třeba s vůní a chutí svařeného vína. A za oknem si může klidně „řádit“ sychravý podzim.
Kaštanovník setý (Castanea sativa) nebo také kaštanovník jedlý je teplomilný strom, dorůstá do 30 až 35 m. Dožívá se i několika set let. Rozšířený je zejména na Blízkém Východě, ve středomoří a jižní Evropě. Kvete v červnu - srpnu. Jedlých kaštanů se dočkáme zpravidla v září či říjnu.
Strom tvaru širokého jehlanu vypadá velmi dekorativně. Plodit začíná asi ve věku 20 let. Listy má velké ve tvaru elipsy, řapíkaté, špičaté s výrazným zubovitým okrajem - většinou zelené. Plodem je nažka s drobnými výrůstky imitujícími trny.
Plody obsahují 30 až 60% škrobu, 6 až 10% bílkovin, 15 až 20 % sacharózy, dextrin, 2 až 7% tuků, 40 mg vitamínu C a 15 mg vitamínu B ve 100 gramech plodu. Dále minerální látky, nejvíce draslík a fosfor.
Zatím žádný komentář.